Днів
Годин
Хвилин
Секунд

Міжнародна спеціалізована виставка обладнання, технологій та інгредієнтів для фармацевтичної промисловості
Березень 2023 • Україна, Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

CROWN AGENTS вимагає засекретити всю інформацію щодо вакцин, закуплених для України

news
-
МОЗ заявив, що за умовами контрактів, які Crown Agents укладає з постачальниками і виробниками вакцин в інтересах України прописана відповідальність за розкриття ціни, інформації про виробника і постачальників вакцин від коронавірусу. Таким чином, поки Україна закуповує і використовує вакцини через британське агентство, ніяких подробиць про умови закупівлі і самих препаратах громадяни і медики отримати не зможуть під загрозою штрафів і розриву контрактів.
Ситуація з секретністю навколо контрактів на закупівлю вакцин виглядає не просто дивно, а анекдотично. Україна створила спеціальне закупівельне агентство «Медичні закупівлі України», співробітники якого отримують зарплату з податків і повинні займатися закупівлею ліків за кошти з бюджету для потреб української системи охорони здоров'я. Однак, саме МОЗ ніяк не може знайти спільну мову з МЗУ, яке знаходиться у нього в підпорядкуванні. Через цей конфлікт, закупівлю вакцин вирішили доручити міжнародному агентству Crown Agents, яке вже давно співпрацює з нашою країною в питаннях закупівлі медичних препаратів.
За час роботи з Crown Agents не раз виникали питання до термінів поставок препаратів і до їх ціни. Частина препаратів приїжджала з величезною затримкою і виявлялася або просроченою, або термін дії препаратів закінчувався до того, як ліки могли доставити в лікарні в регіонах. Про це не раз говорили за підсумками аудиту закупівельної активності, проведеного Рахунковою палатою України.
Всупереч здоровому глузду, закупівлі вакцин від COVID-19 все ж доручили міжнародній організації, а далі стали спливати цікаві подробиці. Виявилося, що ціни на вакцини, які закуповує агентство, розкривати не стануть, нібито це умова договорів, яку висунули  виробники і постачальники, а пізніше виявилося, що і самих виробників, і постачальників назвати в агентстві і МОЗ також не можуть, посилаючись все на ті ж умови контрактів.
У підсумку маємо наступну схему: МОЗ і МЗУ не можуть знайти спільну мову і зривають закупівлі вакцин від коронавірусу, доручаючи цю справу міжнародній організації. МОЗ при цьому продовжує отримувати зарплату з податків громадян, а закупівлі проводить інша організація, яка також отримує винагороду з бюджету за свої послуги. За умовами співпраці, Crown Agents отримує 1% від суми контрактів. Витрати на транспортування вакцин і їх логістику також покриває Держбюджет. Ціни на ліки залишаються таємницею, як і те в яких обсягах і від яких виробників приїдуть вакцини.
Громадяни платять і МЗУ, і Міністерству охорони здоров'я, і Crown Agents, але не мають можливості дізнатися скільки і за що ... та ще й терміни поставок залишають бажати кращого.
 
 
Джерело: https://pharma.net.ua/news/ukraine/25166-crown-agents-trebuet-zasekretit-vsju-informaciju-o-vakcinah-zakuplennyh-cherez-organizaciju-dlja-ukrainy